Svangerskapsdiabetes
Gravide kvinner utvikler gjennom svangerskapet en økende grad av insulinresistens som bidrar til økt blodsukker. – Dette skjer for å sikre det voksende fosteret tilstrekkelig tilgang til næring og energi. Når denne stigningen blir for høy, kan det ha uheldige konsekvenser for mor og barn. Svangerskapsdiabetes er ikke uvanlig. I dag testes de fleste gravide ved å gjennomføre en glukosebelastningstest.
Hva kan svangerskapsdiabetes føre til?
For mor kan svangerskapsdiabetes føre til høyt blodtrykk under graviditet og økt risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning. Barnet vil kunne få høy fødselsvekt (makrosomi) eller hypoglykemi og pusteproblemer like etter fødsel. Vår ernæringsfysiolog Gulla Formo forklarer at svangerskapsdiabetes vil kunne gi økt risiko for overvekt hos barnet og utvikling av type-2 diabetes hos både mor og barn.
Mulige årsaker til svangerskapsdiabetes:
- Overvekt
- Svangerskap etter fylte 38 år
- Tidligere svangerskapsdiabetes
- Genetisk disposisjon gjennom type-1 eller type-2 diabetes i nærmeste familie
Kost- og livsstilsendring er det aller viktigste verktøyet for å hindre utviklingen av svangerskapsdiabetes. Om diabetesen allerede har oppstått er tiltak som ernæringsrådgivning, vektreduksjon og fysisk aktivitet nyttig. Sammen vil disse kunne redusere blodsukkeret med mer enn 70 %.
Svangerskapsdiabetes oppdages som regel sent i svangerskapet, da glukosebelastningstesten utføres f.o.m. uke 24. Det vil uansett være viktig å endre livsstil tidlig i svangerskapet om du er i risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes.
Veiledning hos ernæringsfysiolog
- Her på Aleris vil vi kunne tilby veiledning om kosthold og foreslå enkle endringer for at både du og barnet ditt skal ha det bedre både under og etter graviditeten sier ernæringsfysiolog Gulla Formo.
Gå via bookingen for å bestille konsultasjon hos en av våre ernæringsfysiologer.
Bestill time her
Velg en time som passer deg.