Har magemusklene dine delt seg etter graviditet?
Sliter du med bulende mage etter graviditet? Da kan det hende at magemusklene dine har delt seg – og at operasjon er den eneste løsningen for å få bukt med problemet.
Når man går gravid skjer det en hel masse ting med kroppen. I løpet av svangerskapet kan blant annet de rette magemusklene dele seg til hver sin side av magen for å gjøre plass til fosteret.
Dermed vil den vertikale midtlinjen som vi alle har på magen – rundt 0,5-1,5 centimeter som ikke består av muskler, men bare bindevev – utvide seg å bli til en glippe på flere centimeter.
Bestill konsultasjon hos plastikkirurg her
– Psykisk og fysisk belastning
Hos de fleste vil musklene trekke seg sammen igjen i løpet av månedene etter fødselen. Men hva skjer hvis de ikke gjør det?
– Da vil man oppleve at magen kan se kjempestor ut. Glippen mellom magemusklene skaper et område som ikke er omgitt av muskulatur, og magen vil falle fremover når man står oppreist, forklarer Hilde Bugge.
Hun er fagansvarlig for plastikkirurgi hos Aleris, og møter stadig kvinner som sliter med dette problemet etter svangerskap.
– Jeg har truffet mange som opplever dette som både en stor psykisk belastning og som et praktisk problem. Mange vegrer seg for å gå på stranden eller å kle seg i tettsittende klær i middager, ettersom magen blir veldig oppblåst når man spiser. I tillegg er det også en del som plages med ryggsmerter, forteller Bugge.
– For noen kan det være ekstra belastende å ha en mage som ser gravid ut og få gratulasjoner fra folk som tror at de venter barn.
Behandling av delte magemuskler
Ifølge Bugge finnes det ikke noen tall på hvor mange som rammes, men bare på Aleris treffer hun og kollegaene hennes mange.
Trolig er det også store mørketall, ettersom mange ikke er klar over at det er delte magemuskler som er årsaken til at de sliter. Ofte tror man bare at kroppen har forandret seg etter graviditeten.
– En indikasjon på at du har delte magemuskler, er at magen blir mye mindre når du ligger på ryggen, forteller eksperten.
Dersom du mistenker at du er rammet, bør du bestiller en time for konsultasjon.
– Noen opplever at magemusklene ikke vokser sammen igjen etter graviditet. Dette kan gi et oppblåst utseende, og for mange også ryggsmerter. Mens noen opplever bedring med trening vil andre trenge kirurgi for å bli kvitt problemet helt.
Opereres kun privat
For å få bukt med problemet, er det to operasjoner som er aktuelle: Enten gjør man en kikkullsoperasjon der magemusklene sys sammen igjen, eller så gjør man en sammensying i kombinasjon med en bukplastikk.
– De fleste som har delte magemuskler har også løs og slapp hud på magen, så det vanligste er kombinasjonen med en bukplastikk, forteller Hilde Bugge.
– Før i tiden opererte man ikke delte magemuskler, ettersom sammensyingen hadde en tendens til å gå opp igjen. Nå bruker vi derimot en tråd som bruker lang tid på å løse seg opp, slik at de rekker å gro sammen før tråden forsvinner.
Til tross for at de fleste som rammes både opplever tilstanden som sjenerende og psykisk belastende, er ikke delte magemuskler noe man blir behandlet for på offentlige sykehus, så operasjonene må gjøres privat.
– Grunnen til det, er at dette tradisjonelt har blitt regnet som en kosmetisk tilstand. Altså at plagene har mest med utseendet å gjøre. Det at dette også kan medføre ryggsmerter, er noe som først har blitt kjent de siste årene, forteller Bugge.
– Ettersom dette er så utbredt, er det dessuten veldig mange som hadde hatt rett til operasjon dersom man skulle åpnet opp for denne diagnosen i det offentlige.
Lurer du på om du kan være rammet av delte magemuskler? Aleris har erfarne eksperter som kan hjelpe deg.
Delte magemuskler
Den medisinske termen for delte magemuskler er rectus diastase. Rectus er de rette magemusklene som går ned på hver side av magen, og diastase betyr mellomrom.
En av risikogruppene for å rammes av denne tilstanden er kvinner som har båret fram et stort barn eller tvillinger, ettersom presset fra fosteret/fostrene fører til at magemusklene sklir ut til sidene og deler seg på midten.
Personer som opplever stor vektøkning er også i risikosonen.
Ettersom magemusklene normalt sett trekker seg sammen igjen etter svangerskapet, venter man til det har gått minimum ett år etter fødselen før man utfører en operasjon.
Dersom du har planer om å bli gravid igjen, lønner det seg å vente med operasjon. (Der er imidlertid ikke farlig å bli gravid igjen etter å ha utført operasjonen.)