Logo

Ufrivillig lekkasje av luft eller avføring er en tilstand som det kan være vanskelig å snakke om og som føles sårt. Det er ikke uvanlig å føle på redusert livskvalitet som følge av tilstanden. Mange kvier seg for å gå ut å sosialisere og gå til steder hvor det ikke finnes et toalett i nærheten. Selv det å gå en tur kan bli en utfordring.

Dersom du sliter med ufrivillig lekkasje av luft eller avføring kan du komme til utredning hos en av våre dyktige proktologer, som kan hjelpe deg med en tilpasset behandlingsplan.

Hva er anal inkontinens?

Anal (fekal) inkontinens oppstår når lukkemuskelen i endetarmen (sfinkterapparatet) ikke fungerer som den skal. Da kan det oppstå plager som luft -og avføringslekkasje.

Både hormonelle og funksjonelle forandringer i endetarmen og i bekkenbunnen, samt svekket lukkemuskel av ulike årsaker, kan føre til slike plager.

2%-15% av befolkningen sliter med slike plager. Dette kan ramme både menn og kvinner, samt yngre voksne, men eldre og fødende kvinner har høyest forekomst.

Av alle vaginale fødsler forekommer sfinkterskader ("revninger» som involverer lukkemuskel under fødsel) i 10-35% av dem. 33-50% av disse får vedvarende plager med inkontinens. Selv om sfinkter blir kirurgisk reparert/sydd umiddelbart, vil 25-60% få langvarige symptomer.

Analprolaps og rektumprolaps kan også gi inkontinens ved ikke bare å tøye sfinkterkomplekset, men også hindre lukking av analåpningen. Skade på nerver eller svakhet i nerver som innerverer bekkenbunn og endetarm kan også gi slike plager. Dette kan oppstå ved ryggoperasjoner, ryggprolaps, nervesykdom, strålebehandling mot bekken og tidligere kirurgiske inngrep på tarm og organer i bekkenet.

Symptomer på anal inkontinens

  • Vansker for å holde på luft og/eller avføring
  • Vansker med å holde seg når en først får dotrang
  • Sårhet, svie og fukt rundt endetarmen
  • Bremsespor eller avføring i undertøy
  • Må bruke bleie eller bind
  • Nedsatt livskvalitet

Utredning av anal inkontinens

Utredning består av en konsultasjon med en proktolog samt undersøkelse av endetarmen med blant annet anorektoskopi og ultralyd.

Ultralyd og MR kan avdekke om hele eller deler av lukkemuskelen er skadet. St.Marks Inkontinens Score er et klassifikasjonssystem vi bruker for å gradere plagene.

Behandling av anal inkontinens

Behandlingen må skreddersys ut ifra årsak og utbredelse. Våre proktologer vil finne en behandling som er tilpasset dine plager og behov.

Ofte innebærer behandlingen konservative tiltak som kostholdsendringer, tilskudd, oppstart av medisiner dersom indisert, bekkenbunnsfysioterapi samt opptrening og stimulering av lukkemuskelen ved hjelp av ulike metoder. Dette er behandlinger som enkelt kan settes i gang og du vil kunne forvente noe endring innenfor rimelig tid. I enkelte tilfeller hvor lukkemuskelen er helt avrevet tilbyr vi sfinkterplastikk.