Om søvnapné
Søvnapné er en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer over ti sekunder. Det er nokså vanlig med korte pustepauser under søvn, men det er varigheten og antall pustestopp som avgjør om du har sykdommen. Hvis du har mer enn ti pustestopp per time med en varighet på mer enn ti sekunder bør du få behandling for søvnapné.
Ulike varianter av søvnapné
Man skiller mellom to ulike typer søvnapné – obstruktiv søvnapné og sentral søvnapné.
Obstruktiv søvnapné
obstruktiv søvnapné, som er den vanligste typen, blokkeres luftveiene fordi musklene i de øvre luftveier blir slappe og faller bakover. Dette fører til forbigående pustestans, og det er dette som kalles apné. Varigheten på pustestoppene er alt fra noen få sekunder til flere minutter. Hos noen inntrer pustestoppene flere hunder ganger i løpet av natten.
Når du slutter å puste synker oksygennivået i blodet. Når dette skjer reagerer hjernen med en oppvåkningsreaksjon som gjør at du begynner å puste igjen - helt automatisk. Mennesker med søvnapné husker vanligvis ikke disse oppvåkningene når de våkner om morgenen.
Sentral søvnapné
Ved sentral søvnapné slutter man ikke å puste pga. blokkerte luftveier, men fordi signalene mellom det stedet i hjernen som styrer pusten og musklene som styrer pusten ikke fungerer slik de skal. Denne formen for søvnapné er vanligst hos eldre mennesker, ved hjertesvikt eller etter et hjerneslag, og kommer av en skade i hjernen eller nervebanene.
Symptomer på søvnapné:
På natten:
- Snorking
- Pustestopp om natten
- Stadige oppvåkninger og hyppige toalettbesøk på natten
- Svettetokter
På dagtid:
- Unormal tretthet
- Hodepine
- Nedsatt konsentrasjon
- Dårlig hukommelse
Øvrige symptomer:
- Redusert seksuell lyst/evne
- Vektproblemer
Pasienterfaring:
"Søvnkvaliteten har forbedret seg kraftig" Jarle, CPAP-behandlet i Tromsø Les hele hans erfaring med Aleris sine søvnspesialister her
Er søvnapné farlig?
Ubehandlet søvnapné kan føre til høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag. Det kan også føre til at du er en fare i trafikken ved at du er ukonsentrert eller sovner bak rattet.
80 % av de som har søvnapné er ikke klar over sykdommen, og blir derfor ikke diagnostisert eller behandlet.
Behandling for søvnapné
Det finnes flere behandlingsformer for søvnapné. Den beste og vanligste er en CPAP. En CPAP er et apparat som blåser luft inn i svelget og holder svelget åpent slik at man kan puste fritt. Noen pasienter kan ha nytte av en snorkeskinne eller en operasjon. Operasjon utføres bare i spesielle tilfeller. En snorkeskinne er en spesiell tannbøyle som trekker underkjeven fremover mens man sover. Ved å trekke underkjeven fram hindrer man tungen og den bløte gangen i å falle bakover og tette igjen luftveiene.
Behandling av søvnapné vil føre til at man er mer uthvilt og mer opplagt på dagtid, noe som vil øke livskvaliteten.