Væske i mellomøret
Væske i mellomøret er en tilstand der mellomøret, som normalt er luftfylt, er fylt opp med væske uten at det foreligger noen ørebetennelse. Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon.
Kort ventetid og ingen henvisning nødvendig
Det finnes flere metoder å behandle dette på. Enten ved å stikke hull på trommehinnen eller ved innlegging av dren.
Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten. Denne forbindelsen har blant annet betydning for utligning av trykkforskjeller mellom omgivelsene og mellomøret. Dersom øretrompeten er trang og eventuelt avstengt, oppstår det undertrykk i mellomøret. Dette kan føre til at slimhinnen i mellomøret blir irritert, og det skilles ut væske. Når øretrompeten er tett mister man også den naturlige drenasjen. Væske i mellomøret fører til at bevegelsene av trommehinnen dempes, og resultatet blir nedsatt hørsel.
Stikke hull på trommehinnen (Paracentese)
Paracentese betyr å stikke hulle på veggen i et hulrom for å drene økt mengde væske. Behandling blir som oftest brukt ved punktering av trommehinnen for å skaffe avløp fra mellomøret. Vi gjør som regel inngrepet i lokal bedøvelse, men hos barn kan det blir brukt full narkose. Ved påvist mellomørebetennelse kan dette hjelpe.
Væsken i mellomøret kan redusere hørselen på øret som rammes, hos små barn kan dette i noen tilfeller forstyrre utvikling av normal hørsel dersom væsken vedvarer i mange måneder.
Ofte velger legen å legge inn dren i øret i samme seanse, slik at væsken kan fortsette å tømme seg ut fra mellomøret og videre til øregangen.
Innlegging av dren
Innlegging av dren i øret er en behandling som først og fremst benyttes i enkelte tilfeller hvor det har utviklet seg væske i mellomøret som ikke forsvinner av seg selv.
Væske i mellomøret går oftest over av seg selv innen et par måneder. Dersom væsken ikke forsvinner velger man i enkelte tilfeller å legge inn et øredren i trommehinnen slik at væsken kan renne ut gjennom drensåpningen.
Innlegging av dren i øret gjør at hørselen blir bedre og reduserer samtidig risikoen for at man utvikler ørebetennelse.
Bestill time hos øre-nese-hals-spesialist her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Korona, forkjølelse eller allergi?
Symptomene på allergi, korona, forkjølelse kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.
- Følte meg sett og trygg gjennom hele pasientforløpet!
- Opplevelsen av å komme til et sted hvor alt er på stell – det føles trygt, forteller Thomas Havsberg. - Jeg ble operert for trange øreganger av øre-kirurg Svjetlana Matkovic ved Aleris Frogner. Det er godt å komme til et sted hvor man føler seg godt ivaretatt i alle ledd.
Alt du trenger å vite om pollenallergi
Pollenallergi kan være både plagsomt og utmattende. Heldigvis finnes det både medisiner og gode råd som kan lindre plagene.
Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest
Hvordan vet du at du ikke bare er forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi?
Klump eller slim i halsen?
Det er viktig å først finne årsaken, og deretter bli behandlet. Hva slags behandling som gis er helt og holdent avhengig av årsaken.
Nå er pollensesongen i gang - dette er grepene du bør ta
Noen har begynt å klø i nesen og øynene allerede, enda det er lenge til mai og bjørkepollensesongen. Når sola begynner å varme på dagtid, og tørr asfalt kommer til syne i februar, kommer raklene på or og hassel. Disse sprer pollen som mange bjørkepollenallergikere kan reagere på. I april og mai starter vanligvis sesongen for salix og bjørk, mens gresspollen kommer i mai, og burot på sensommeren.