Innsnevringer i urinveiene
Innsnevringer i urinveiene ses relativt hyppig. Det kan være medfødt, men som oftest oppstår dette som følge av skader mot eller betennelse i urinrøret.
Urinrørsforsnevring kan oppstå som følge av behandling, kateterinnleggelse eller som komplikasjoner til f.eks. operasjoner som foregår gjennom urinrøret. Det kan også oppstå som følge av mekaniske skader(traumer) mot urinrøret, eller som komplikasjon til betennelse i urinrøret. Enkelte tilfeller skyldes kreft i urinrøret, men dette er en meget sjelden kreftform.
Felles for innsnevringer i urinrøret er at de oppstår pga. et brudd på slimhinnen i urinrøret. Dette fører til irritasjon og betennelse omkring urinrøret, som ved tilhelingen kan føre til en forsnevring pga. arrvev.
Symptomer på urinrørsforsnevring
Urinrørsforsnevring gir ofte en slapp stråle ved vannlating og til tider en delt stråle. Pasienter henvender seg ofte fordi vannlatingen er lang med slapp stråle. Total passasjehinder er et sjeldent symptom.
Undersøkelse for urinrørsforsnevring
Diagnosen stilles ut fra pasientens fortelling supplert med uroflowmetri. Diagnosen kan bekreftes med en kikkhullsundersøkelse av urinrøret, alternativt en røntgenundersøkelse.
Behandling
Behandlingen avhenger av den utløsende årsaken, samt hvilken type inngrep pasienten kan tåle.
Den minst invasive metoden er en mekanisk utvidelse av urinrøret. Her sprøytes først lokalbedøvende gel inn i urinrøret, og deretter fører man katetre av stigende diameter inn for å utvide forsnevringen. Resultatene er dog ikke så gode som ved nedenfor nevnte metode, da forsnevringen ofte kommer igjen.
Man kan gjennom et kateter innføre en liten kniv som man bruker til å skjære opp det forsnevrede området i urinrøret på langs. Etterfølgende kan det innsettes et kateter for å minske risikoen for gjentatt forsnevring. Inngrepet foregår i full bedøvelse.