Beskytt huden - dette bør du vite om soling
Det er viktig å forstå at overdreven soling og solbrenthet kan få konsekvenser. Gjentatt solforbrenning øker risikoen for utvikling av hudkreft. For å unngå solskader er det derfor svært viktig å smøre seg med solkrem, i tillegg til å beskytte seg med klær og ta pauser fra solen.
Norge ligger i verdenstoppen på antall tilfeller av føflekkreft, noe som i stor grad skyldes overdreven soling og manglende beskyttelse når vi først er ute om sommeren.
Bruk solkrem
Solkrem er helt nødvendig når huden ikke er beskyttet på noen annen måte. Det er langt ifra nok å bare smøre seg kjapt en gang eller to.
For å oppnå optimal effekt bør du derfor smøre deg hver annen eller tredje time. Det viktigste er at kremen dekker alle hudoverflater. Den må også smøres i et relativt tykt lag, på ca en millimeter.
De fleste i skandinavia har lys hudtype, og det er derfor viktig å bruke høy nok faktor. Ansiktet, nesen, ørene og skuldrene skal helst smøres med solfaktor 30-50. Velg også en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og som er er vann- og svetteresistent. Til resten av kroppen kan du bruke solfaktor 20, men er du i solrike land anbefales det at du bruker faktor 30.
Ikke ligg timevis i solen. Ta pauser, bruk gjerne lette, beskyttende klær, solbriller og solhatt. Du gjør lurt i å holde deg i skyggen når solen er på sitt sterkeste mellom kl. 11 og 15.
Om du allerede har blitt solbrent
Det viktigste du kan gjøre om du har blitt solbrent er å unngå solen, enten ved å være inne eller i skyggen til huden har blitt leget. Etter dette må du være påpasselig med å ikke bli brent igjen.
Når du har kommet deg innendørs bør du kjøle ned brannskaden umiddelbart. Du kan ta en kald dusj, eller kjøle ned det brente området med kalde og fuktige håndklær og en kjølebalsam. Pass på at vannet ikke er iskaldt. Er vannet iskaldt øker blodsirkulasjonen for mye, og da klarer ikke huden å roe seg ned. I verste fall kan den bli ytterligere skadet.
Reseptfri kortisonkrem kan også hemme forbrenningen.
Dersom du får blemmer bør du oppsøke lege. I slike tilfeller vil du ofte få behandling, og gjerne en sterkere og reseptbelagt kortisonkrem.
Ønsker du å bestille time hos hudlege?
Aleris har mange dyktige hudleger, ingen ventetid og du trenger ikke henvisning.
Solarium før du drar til syden
Mange tror at noen runder i solarium kan forberede huden på sterk sol. Det er helt feil. Huden tåler ikke solen i Syden bedre etter solariumsbesøk.
Å ta solarium gjør langt mer skade enn nytte, fordi det øker den kumulative strålingsdosen, som i sin tur er med på å øke risikoen for hudkreft i fremtiden.