Hvilke reisevaksiner trenger jeg?
– Mange vet ikke at de kan trenge vaksine selv for en enkel campingtur, forteller Cecilie Mikkelsen. Det er nemlig ikke bare dem som skal reise til eksotiske strøk som bør ha vaksinene i orden.
Skal du ut å reise er det viktig å sjekke opp om det er behov for vaksinering god tid i forveien. Uavhengig av om du skal legge ut på langtur til fjerne strøk eller tilbringe sommeren i Skandinavia, kan du være utsatt for smittefare.
– Du skal ikke nødvendigvis reise så veldig langt før du kanskje trenger en vaksine. Det kan holde at du skal på en campingtur til Sverige, sier Cecilie Mikkelsen, som er sykepleier ved Aleris Frogner.
Trenger du påfyll av vaksine?
Skal du for eksempel oppholde deg i kyst- og dalområder med løvskog i Sentral- og Øst-Europa, rundt Østersjøen i Sverige, eller i nærheten av kysten eller store innsjøer i Sør-Sverige, kan det være lurt å vaksinere seg mot Skogflåttencefalitt – et virus som overføres ved bitt av skogflått.
– Dette kan spesielt være aktuelt hvis du skal drive med friluftsaktiviteter, delta på orientering eller sove i telt, sier Mikkelsen.
En annen ting mange ikke er klar over, er at grunnvaksinene vi tok som barn trenger jevnlig påfyll for å være virksomme.
– Det anbefales oppfriskning av stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt hvert 10. år, uavhengig av om man skal reise utenlands eller ikke, påpeker eksperten.
For å finne ut når du sist tok grunnvaksinene, kan du logge deg inn i vaksinasjonsregisteret SYSVAK via Helsenorge.no.
Der skal alle barnevaksiner som er tatt siden 1995 være registrert, samt reisevaksiner og andre vaksiner som er tatt i 2011 og senere. For vaksiner som er tatt før disse tidspunktene, er det det gule vaksinasjonskortet som gjelder.
Ønsker du å vaksinere deg?
Finn din nærmeste Aleris avdeling her
Nye ferievaner krever nye vaksiner
Skal du reise lenger av gårde, bør du imidlertid finne ut om du kan trenge noen reisevaksiner i tillegg.
– Vi opplever at nordmenn stadig får nye reisevaner. Vi drar til mer eksotiske strøk enn tidligere, og til områder hvor man ikke kan forvente at helsetjenestene er av samme kvalitet som her hjemme, sier Ingvild Løkken, sykepleier ved Aleris Frogner.
Steder som Kapp Verde, Maldivene, Filippinene, Vietnam og Indonesia er blant stedene som har blitt populære feriemål. Planlegger du en tur til en av disse plassene, kan det hende du anbefales å ta en eller flere reisevaksiner i forkant.
– Hepatitt A-vaksine anbefales for reiser til de fleste ikke-vestlige reisemål. I tillegg kan det være aktuelt å vaksinere seg mot blant annet gulfeber, hepatitt B, og japansk encefalitt – men dette avhenger av faktorer som lengden på reisen, hva du skal gjøre der og din personlige helsetilstand, forklarer Løkken.
Nettopp fordi alle reiser og alle reisende er forskjellige, anbefaler Ingvild Løkken og Cecilie Mikkelsen at du bestiller en vaksinasjonstime – slik at du kan få en individuell vurdering av ditt behov.
Råd for deg som reiser med små barn
Planlegger du å reise med barn, bør du sette deg ekstra nøye inn i situasjonen på stedet du vil besøke – både før du booker og før du reiser.
– I enkelte land kan det finnes sykdommer som det ikke finnes vaksiner mot, og som kan være farlige for barn. Det er naturligvis opp til hver enkelt å vurdere om man likevel ønsker å dra, men det er viktig å vite om risikoen på forhånd, forklarer Cecilie Mikkelsen.
I Thailand, som er en populær feriedestinasjon for oss nordmenn, har det for eksempel vært utbrudd av Dengue-feber de senere årene – en sykdom som kan være ganske alvorlig for de små. Reiser man hit, bør man derfor ta noen forholdsregler.
– Vi har blant annet en spesiell myggspray som beskytter mot Dengue-feber her hos oss, og kan i tillegg gi råd om myggnett, bekledning og andre forebyggende tiltak, sier Mikkelsen.
Skal man reise med små barn til land med fare for meslingutbrudd, bør man også vurdere å fremskynde MMR-vaksinasjonen.
MMR-vaksinen gis tradisjonelt første gang når barnet er 15 måneder, men kan tas helt ned i 9 måneders alder.
– Skal man reise til land i Afrika og Asia, eller til europeiske land som blant andre Frankrike, Italia og Belgia, kan det være aktuelt å gi barnet denne vaksinen tidligere.
Viktig å vaksinere i god tid før avreise
Det er lurt å sette seg inn i hva som trengs av vaksiner så snart som mulig etter du har bestemt deg for reisemål. Én av grunnene til det er at enkelte vaksiner krever at du tar to doser – med minst fire ukers mellomrom. Dessuten tar det også et par uker fra vaksinen tas til den begynner å virke.
– Det er riktignok bedre å være litt sent ute enn å la være å ta de vaksinene du trenger. Beskyttelsen bygges opp gradvis, og vil ha noe effekt allerede etter en uke, fastslår Ingvild Løkken.
En annen grunn til å være ute i god tid, er at pågangen på vaksinekontorene gjerne er ganske stor i månedene før de fleste har ferie. Månedene før sommerferien og påskeferien er typisk høysesong.
– Ta en telefon til oss dersom du ikke får time via nettbestillingen, så skal vi klare å skvise deg inn. Vi sender aldri noen ut på tur uten at de har fått de vaksinene de trenger, forsikrer Løkken.